Absinth – den vanvittige djævledrik

IMG_2580

Historie og oprindelse

Navnet absinth stammer fra det latinske navn for Have-Malurt: Artemisia absinthium.

Drikken blev oprindelig opfundet af en schweizisk læge ved navn Pierre Ordinaire i slutningen af 1700 tallet. Han brugte drikken som medicin mod alt fra dårlig mave til impotens.

De franske soldater, der kæmpede i Nordafrika under Algier krigen (1874-1881) fik absinth sendt fra deres hjemland, og de brugte den til at ”rense” deres drikkevand. Den stærke drik gav dem tilmed mod på slagmarken.

Den grønne time

Absinthen blev med tiden kendt og udbredt i kunstner- og boheme kredse i Frankrig. Den blev så populær blandt landets brogere, at man simpelthen havde en time sidst på eftermiddagen, hvor alle fik sig en absinth. Dette blev kendt som den grønne time.

Den forbudte drik

I årenes løb fik absinthen skylden for Frankrigs forfald og folkets drukkenskab. Det endte med et forbud ikke blot i Frankrig men også rundt om i andre af verdens lande – dog aldrig i Danmark.

Efter sigende skulle malurten være den store skurk, idet man mente, den indeholdt for store mængder af nervegiften thujon. Denne gift giver, ifølge forbudsmagerne, varige hjerneskader ved vedvarende brug.

Imidlertid har man i dag fundet ud af, at thujnen ikke er skurken. Problemet har handlet om folks uvidenhed om skaderne af vedvarende alkoholmisbrug.

Kruts Karport absinth

Vores absinth, som vi får fremstillet efter en gammel fransk opskrift, indeholder da også alle de gængse urter og i samme mængde som i de gode gamle dage. Opskriften er hemmelig – kun kendt af os og producenten, som har tavshedspligt! Du bør dog stadig være forsigtig når du nyder en absinth hos os – den holder nemlig hele 68% alkohol.